Harri´s Food Factoryn ja Street Food -vaunun tarina

Aina voi tehdä vähän parempaa – ja tietysti kotimaista.

Harris´s Food Factoryn tuotteiden mausta huokuu Savo ja Suomi. Kokki ja yrittäjä, Harri Pynnönen ei kelpuuta pieneen ruokatehtaaseensa muita kuin kotimaisia, mieluiten vielä ihan lähellä kasvaneita raaka-aineita.

Kun Harri on maistanut jotain herkullista, alkaa hän heti miettiä, kuinka siitä voisi tehdä vielä herkullisempaa, vähän villimpää, paikallisempaa ja tyylikkäämpää. Yksi Food Factoryn bravuuri on konjakkigraavattu kylmäsavulohi. Kyllä, luit aivan oikein. Harri graavaa ensin lohen konjakissa ja sitten kylmäsavustaa sen. Mahtavan aromin herkkuun antavat tammilastut.

Konjakkigraavatusta kylmäsavulohesta alkoi muuten Harri´s Food Factoryn tarina. Hän valmisti sitä vielä muutama vuosi sitten vain pienissä erissä ja myi kotikaupunkinsa herkkusuille Varkaudessa. Kysyntää riitti ja mies tuumi, että on aika laajentaa, perustaa yritys, kehitellä uusia tuotteita ja hankkia tuotantotilat. Tehdas pyörähti käyntiin 2017 anopin leipomon naapurihuoneessa Jäppilän Rummukan kylässä Etelä-Savossa.

Harri valmistaa kaiken käsityönä. Harri´s Food Factoryn järvikala- ja kirjolohituotteet lähtevät jälleenmyyntiin ja ravintoloihin. Myös Harrin kiertävän Street Food -katuruokavaunun herkut tehdään Harri´s Food Factoryssa.

Firman järvikalatuoteperhe kasvaa koko ajan. Niissä käytettävät järvikalat kalastetaan Savon järvistä. Hauki on Harrin ehdoton suosikki. Hän tekee töitä nostaakseen sen arvotusta. Siksi hän kehittelee etenkin hauesta persoonallisia ja maultaan yllättäviä tuotteita, missä maistuu yhä aito, puhdas järvikala. Haukea voi maistella vaikka savustettuna marinadissa. Järvikalatuotteilla on D.O. Saimaa -alkuperäismerkki, minkä voivat saada vain parhaat ja puhtaimmat lähituotteet.

Katuruokavaunun kirkkain tähti on täysin kotimaisista aineista valmistettu hampurilainen. Hyväksi kakkoseksi kiilaavat järvikalasta valmistetut Fish and Ships -annokset.

Hampurilaiskastikkeiden pohjana on varkautelainen Aito Oy:n Nakumajo-majoneesi. Sitä valmistaa Harrin kaima ja hyvä kaveri, Suomalaisen Harri sisaruksineen. Salaatti tulee naapurikunnasta, Järvikylän kartanosta Joroisista ja kotimaiset lihat paikalliselta Lihatorilta. Pieni ruokatehdas pysyy ajassa ja testaa parasta aikaa

vegehampurilaisen hernepohjaisia kasvispihvejä. Jos johonkin tarvitaan villiyrttejä, Harri hankkii ne paikallisilta keräilijöiltä.

Harrin mielestä aina pitää maistella, kokeilla rohkeasti uutta ja seurata ruokatrendejä. Food Factoryssa on testattu jo vaikka mitä maksapateesta pitäen, ja testataan koko ajan lisää. Kaiken tekemisen kantava ajatus on puhdas, kotimainen ja rakkaudella tehty ruoka.

Harrilla on takanaan pitkä ura pohjoissavolaisten ravintoloiden keittiöissä. Palkkakokkina hän mietti usein, kuinka kaiken voisi tehdä paremmin ja paremmista, kotimaisista raaka-aineista. Oma yritys pysyi kuitenkin vain haaveena, kunnes äkillisesti iskenyt selkäydin- ja aivotulehdus vammautti hänet seitsemän vuotta sitten. Kuntoutumisen myötä ruoka ja yritys alkoivat taas kiinnostaa. Unelmista tuli totta. Pyörätuoli ei ole keittiössä este hurmaavien lähituoteherkkujen valmistamiseen.

Teksti: Vuokko Viljakka 2020